Visdomständer

Visdomständerna är tredje kindtanden som sitter längst in i munnen. Totalt har de flesta av oss 32 permanenta tänder och visdomständerna är de sista som bryter ut i tidig vuxenålder, från att vi fyller 18 år. Det är inte alla som får visdomständer och många börjar förr eller senare att uppleva besvär med sina visdomständer.

Problem med visdomständerna

En vanlig komplikation när visdomständerna bryter ut är att det faktiskt inte finns tillräckligt med plats i käken. Detta kan orsaka en rad besvär, från ömhet i käkarna till att granntänder förflyttas, något som på sikt kan ge upphov till bettfel.

Totalt får de flesta människor 4 visdomständer, två per tandrad, en i vardera ände. Men det är inte alltid som alla visdomständerna växer fram. Ibland händer det att bara 2 eller 3 visdomständer bryter ut. Vissa får inga visdomständer alls. Det kan vara att de finns i käken men inte växer ut eller att patienten saknar anlag för visdomständer.

Hjälp mot besvärliga visdomständer

Ett enkelt och effektivt sätt att behandla smärtande visdomständer är att helt enkelt operera bort dem. Visdomständer bör dock endast tas bort om de orsakar komplikationer för din övriga munhälsa. Exempel på situationer då det kan bli aktuellt med tandextraktion är om en visdomstand växer snett, har blivit inflammerad, drabbats av karies eller trycker på övriga kindtänder. Med hjälp av röntgenbilder kan vi snabbt upptäcka rotstrukturen hos en besvärande visdomstand.

Friska visdomständer som inte orsakar problem ska helst sitta kvar då de i vissa fall kan ersätta en trasig kindtand.

Få en friskare munhälsa hos Min Mun

På Min Mun arbetar legitimerade tandläkare med många års erfarenhet av allmäntandvård. Har du problem med dina visdomständer är du varmt välkommen att boka tid för en undersökning. Besvärande visdomständer orsakar inte bara smärta utan kan också påverka hälsan hos övriga tänder. Vi behandlar dina symptom och ger råd kring hur du bäst tar hand om dina tänder.

Kliniken har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Vi finns på Birger Jarlsgatan 8 i centrala Stockholm. Boka tid online eller ring direkt på telefonnummer 08 611 30 56. Expeditionen har öppet alla vardagar på följande tider:
Måndag – torsdag 8:00 – 17:00
Fredag – 8:00 – 13:00
Vi erbjuder en modern tandvård utan köer. Välkommen in!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00