Inlägg i porslin eller guld

Inlägg utförs på tänder som förlorat en viss tandsubstans. Dessa är gjorda i porslin eller guld och kan ersätta delar av tanden som skadats på grund av kariessjukdom eller frakturer. Porslinsinlägg liknar till färg och form en riktig tand och ger därför ett naturligare resultat. Däremot är guld ett mer hållbart material.

Inlägg eller krona?

Inlägg och kronor uppfyller i princip samma funktion men det finns vissa skillnader.
Inlägg används när tanden förlorat en mindre mängd tandsubstans och det inte anses nödvändigt att ersätta hela tanden med en krona. Samtidigt är tanden så pass skadad att en vanlig kompositfyllning inte är fullt tillräckligt. Precis som vid kompositfyllningar så täcker inlägget bara delar av en tand. De ger dock det ett jämnare och mer hållbart resultat än en fyllning.
En tandkrona fungerar istället som ett hölje vars uppgift är att återskapa hela den synliga delen av tanden och skydda mot framtida skador. Behandling med tandkrona görs på sköra och vanligen rotfyllda tänder.

Inlägg eller onlay?

Båda ersättningarna uppfyller samma funktion. Däremot finns det skillnader i storleken på materialet och vart det placeras. Ett inlägg är mindre och fästs inuti tanden. Ett onlay fästs på tanden och är större i storlek. Därför används det i första hand på kindtänderna som utsätts för större tryck och slitage.

Då kan du behöva ett inlägg

En trasig tand ger inte bara ett oestetiskt intryck utan kan också medföra en rad hälsobesvär, som t.ex. sår i slemhinnorna, bakteriebeläggningar, inflammation och tandlossning. Vanliga orsaker till att du kan behöva ett inlägg är om du råkat ut för en olycka med dina tänder eller bitit sönder en lagning.

När en tand går sönder försvagas den rejält och risken för att den spricker ytterligare är stor. Därför är det viktigt att få behandling i ett tidigt skede. Inlägg är en behandlingsform som utförs på samma sätt som en krona.

Porslin eller guld?

Tandinlägg finns i helmetall (guld), helkeramisk (porslin) och en kombination av båda (metallkeramisk). Vi väljer alltid det material som passar din munhälsa bäst utifrån dina egna önskemål.

Guld är ett av de absolut starkaste ersättningsmaterialen som finns och ger ett garanterat hållbart resultat. Ofta används guldinlägg på de bakre tänderna som inte syns lika mycket och utsätts för större påfrestningar än framtänderna.

Det är däremot inte alla som vill ha glimmande guldtänder i munnen eller betala det förhållandevis höga priset för en lagning med guld. Metaller ger också en viss ökad risk för kontaktallergi hos känsliga patienter.

Med helkeramiska inlägg kan vi åstadkomma ett jämnt och naturligt resultat som efterliknar ursprungstandens utseende och form. Porslinets färg och blanka yta går knappt att urskilja från vanlig tandemalj och är ett hållbart material. Däremot kan porslinsinlägg behöva bytas ut efter några år på grund av missfärgningar eller slitage. Är du noggrann med din munhygien kan inlägget dock hålla i 10 – 25 år.

Kontakta oss

Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade och licensierade inom allmäntandvård. Vi lägger stor vikt vid förebyggande behandling. Här arbetar hela teamet tillsammans för att dina tänder och tandkött ska må så bra som möjligt och för att du ska slippa framtida besvär.

För majoriteten av våra patienter är det allmäntandvården man kommer först i kontakt med. På Min Mun erbjuder vi en personligt anpassad tandvård av högsta möjliga kvalitet. Vi arbetar långsiktigt med ditt välbefinnande i centrum.

Vi har öppet som vanligt och tar emot både nya och gamla patienter, inklusive patienter med behov av akut hjälp. Vi erbjuder en modern tandvård utan köer. Behöver du hjälp med att boka en tid eller vill veta mer om våra behandlingar inom allmän och estetisk tandvård? Ta kontakt direkt eller lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig snarast möjligt. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00