Kronor och Broar

Kronor och broar är en vanlig behandlingsmetod som används för att återskapa skadade tänder som inte går att rädda eller som är så grovt skadade att det inte räcker med en fyllning. För att bedöma behovet av en krona eller bro gör tandläkaren en grundlig undersökning av din munhälsa.

Tandkronor

Med en krona går det att återställa enstaka tänders utseende och funktion. Kronor används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder. Det går också att estetiskt förbättra tänder med många eller stora fyllningar.
Ibland kan en tand skadas så svårt att den inte går att rädda. Detta kan bero på kariessjukdom som fått tanden att spricka, en olycka eller fyllningar som inte längre håller som de ska. En krona är en konstgjord ersättning som har precis samma funktion som en anatomisk tand. Den fästs ovanpå den skadade tanden likt en hjälm eller ett skal. Detta kallas för tandstödd krona.
Det finns också kronor som fästs med ett stift i tandroten, en metod som används när din egen tand inte har tillräckligt med tandsubstans för att hålla kronan på plats. Detta kräver att man först rotfyller den trasiga tanden innan kronan fästs på stiftet.
Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder.Det finns också kronor som fästs med ett stift i tandroten, en metod som används när din egen tand inte har tillräckligt med tandsubstans för att hålla kronan på plats. Detta kräver att man först rotfyller den trasiga tanden innan kronan fästs på stiftet. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder.

Broar

Om flera tänder eller en hel tandrad behöver ersättas kan en bro (eller tandbrygga) vara den bästa lösningen. Utgångspunkten för att kunna använda denna metod är att de intilliggande tänderna är friska och stabila nog att fungera som fäste för bron.

Till skillnad från en individuell krona så består en tandbrygga av flera kronor (minst två). Den kan liknas vid en vanlig tandprotes men är dock inte avtagbar. Resultatet är oftast ett jämnt och fint leende som ser väldigt naturligt ut.

Material

Kronor och broar görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder. En krona kan även göras i metallbundet porslin (en kombination av porslin och metall) eller i helkeramiska material. Mindre vanligt är det att kronor tillverkas enbart i guld eftersom priset blir så dyrt.

Valet av material bestäms i samråd med tandläkare. Porslin har en mycket god hållbarhet och livslängd. Därför används helkeramiska kronor vid större skador där en tandfyllning inte riktigt räcker till. Porslin efterliknar tandens emalj och ger ur ett estetiskt perspektiv helt oöverträffade resultat.

Så går behandlingen till

Behandling med kronor och broar varierar beroende på om tandläkaren valt en stiftkrona, en tandstödd krona eller en implantatstödd krona där hela tanden tas bort och ersätts med en skruv i käkbenet ovanpå vilken tandkronan fästs.

Vid behandling med tandstödd krona slipas den biologiska tanden ner för att ge plats åt tandkronan. Därefter tas ett digitalt tandavtryck och vi tar samtidigt också ett färgprov för att välja rätt nyans på tandkronan. Efteråt skickas avtrycket till våra tandtekniker som framställer din krona eller tandbro. Detta kan ta mellan 2-3 veckor. Under tiden får du använda en tillfällig krona.

När tandkronan är färdigtillverkad så kontrollerar tandläkaren att form, färg och funktion stämmer överens. Därefter fästs den nya tandkronan på plats. Behandlingen sker med lokalbedövning.

Vi utför allt från korta broar till broar som täcker en hel käke. Materialvalet varierar från helkeramisk bro till broar av guld med ett hölje av porslin eller akryl. I undantagsfall använder vi också broar av titan.

Boka en tid hos oss

Behandling med tandkrona eller bro inleds alltid med en konsultation där tandläkaren genomför en grundlig undersökning av din munhälsa. Därefter går vi igenom olika behandlingsalternativ utifrån dina individuella behov och förutsättningar.

Tandersättning med kronor och broar ingår i högkostnadsskyddet. Det betyder att behandlingar som överstiger 3000 kronor i referenspris ger ett avdrag på mellan 50 – 85 %.

Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade och licensierade inom allmäntandvård. Boka tid för en konsultation online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56. Vi erbjuder en modern tandvård utan köer.

Behöver du hjälp med att boka en tid eller vill veta mer om våra behandlingar? Ta kontakt direkt eller lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig snarast möjligt. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00