Rotfyllning

I varje tand finns en pulpa som består av nerver och blodkärl. Pulpan går genom hela tanden ner till käkbenet. När en tandnerv blir infekterad måste man göra en rotfyllning för att förhindra tandvärk och bestående inflammationer.

Här på Min Mun utförs rotbehandlingar av Tandläkare Jannie Calming. Vid svårare fall remitterar vi dig till någon av de duktiga specialister som vi samarbetar med.

Hur görs en rotfyllning?

En rotfyllning börjar med att tandläkaren rensar ut tandens inre mjukvävnad som finns i rotkanalerna med en speciell tandfil. Därefter spolar man rent med bakteriedödande medel. Oftast är det bakterier som trängt in genom ett hål i tanden (karies) och orsakat infektion eller inflammation. Därför är det viktigt att skapa en helt steril miljö innan rotkanalerna kan fyllas med ett kliniskt gummimaterial som kallas för guttaperka. Detta förhindrar att nya bakterier tränger ner i tanden.

I de flesta fall sker behandlingen under lokalbedövning. Det är dock inte alltid som detta är nödvändigt. Om tanden är död behövs oftast ingen bedövning överhuvudtaget. Själva rotfyllningen tar inte heller särskilt lång tid. Däremot kan du få komma på återbesök om det är mer än en tand som ska rotfyllas.

Varför en rotfyllning?

Om en tand behöver rotfyllas är det normalt på grund av att pulpan blivit infekterad. Detta kallas för pulpit. En inflammerad tandpulpa kan eventuellt läka ut men är det bakterier som orsakat inflammationen måste tandläkaren rensa ut med en specialfil och fylla igen kanalen med komposit. Det är viktigt att avlägsna en infekterad pulpa, annars är det risk att bakterier sprider sig till andra tänder och ut mot käkbenet.

Det kan även finnas andra skäl till att man måste rotfylla en tand:

  • Tidigare fyllningar som inte längre håller tätt behöver ersättas
  • Du ska få en ny krona eller bro och stödtanden (stödtänderna) är så svårt skadad att den behöver rotfyllas för att kunna utgöra ett tillräckligt starkt fäste
  • Du har råkat ut för en olycka med dina tänder. Om pulpan är skadad kan den behöva rotfyllas

Efter behandlingen

Rotfyllningar är enkla och snabba ingrepp som sällan ger komplikationer. Däremot kan det vara så att du känner dig öm i den rotfyllda tanden under ett par dagar framöver. Det går oftast över av sig själv men känns det obehagligt går det bra att ta smärtstillande medel.

Tänk på att vänta med att äta och dricka tills bedövningen släppt, eller 1-2 timmar efter behandlingen. En rotfylld tand kan mörkna och är inte lika motståndskraftig som en vital tand. Den fungerar och känns annars som vanligt. Skulle den naturliga tandkronan gått sönder täcker man oftast den rotfyllda tanden med en krona av porslin eller guld.

När bör man söka vård?

Det vanligaste symtomet vid kariessjukdom är tandvärk eller inflammation. Har det börjat göra ont i en tand och värken inte går över kan det vara läge att boka tid hos tandläkaren. Gör det riktigt ont bör du uppsöka akut tandvård hos närmaste klinik. Det går inte att få en rotfyllning gjord om du kommer in akut men vi kan hjälpa till med smärtlindring och utföra en undersökning av munhålan för att få en klarare bild av din situation.

Hur länge håller en rotfyllning?

Med en god munhygien kan din rotfyllning hålla i många år, kanske till och med livet ut. Efter behandlingen är det viktigt att du går på regelbundna besök hos tandläkaren och sköter dina tänder på rätt sätt. Borsta tänderna morgon och kväll med en vanligt tandborste och mellanrumsborste.

Ofta uppstår kariessjukdom då bakterier tränger ned mellan tänderna och in i tandpulpan. En vanlig tandborste kommer inte åt hela vägen utan då får man antingen använda tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka.

Att en rotfyllning går sönder är ovanligt men kan hända om du råkar ut för en olycka med dina tänder eller om infektionen kommer tillbaka. Märker du att något inte står rätt till i munnen är det viktigt att ta kontakt med din tandläkare akut. Det är förhållandevis enkelt att reparera en rotfylld tand som spruckit men det är viktigt att göra det snabbt så att bakterier inte hinner tränga ned i kanalen.

Boka tid för en undersökning

På Min Mun arbetar tandläkare och tandhygienister med många års erfarenhet av kariessjukdomar. Värker det i en tand är det viktigt att få behandling så snabbt som möjligt. Obehandlad karies kan sprida sig till andra tänder och närliggande tandkött. Vi hjälper dig att behandla symptomen och ger dig råd kring hur du bäst sköter dina tänder. Rotfyllningar utförs direkt på kliniken av erfarna tandläkare.

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm. Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade inom allmäntandvård. Boka tid för en konsultation online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08 611 30 56.

Våra telefontider är:
Måndag – torsdag 8:00 – 17:00
Fredag – 8:00 – 13:00
Vi erbjuder en modern tandvård utan köer!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00