Sportskydd

I många sporter behövs någon form av tandskydd för att skona dina tänder mot slag och stötar. I samarbete med tandtekniker kan vi utifrån våra patienters bettavtryck tillverka individuellt anpassade skydd. Beroende på vilken sport du utövar kan skydden se något annorlunda ut.

Intraoralt skydd för dig som är aktiv inom idrott

Ett munskydd täcker inte bara dina tänder utan också delar av käkbenet, beroende på om du använder skyddet i över- eller underkäken.
Olika sporter kräver olika typer av sportskydd. Inom exempelvis hockey, boxning och kampsport behöver man ett robust tandskydd som sprider kraften från slag och stötar jämnt mellan tänderna, vilket avsevärt minskar risken för skador och käkfrakturer. Andra sporter som handboll, fotboll eller volley kräver inte riktigt lika starka skydd.

Hur det går till att framställa ett sportskydd

Sportskydd framställs på ungefär samma sätt som bettskenor för patienter som gnisslar tänderna. Vi börjar med att ta ett avtryck av ditt bett som skickas vidare till ett tandtekniskt laboratorium. Där gjuts skyddet i ett slitstarkt plastmaterial.

Ett individanpassat sportskydd sitter bättre på tänderna, skaver inte och håller oftast längre än de som finns att köpa i sportaffären. Och eftersom skenan tagits fram efter just ditt bettavtryck, så ger det också ett mer effektivt stöd.

Rengöring av sportskydd

Det är viktigt att hålla sportskyddet rent efter varje träning eller match. Borsta det noggrant med tandborste och tandkräm (utan slipmedel) eller vanligt diskmedel. Se till att skölja av skyddet ordentligt efteråt. Det finns också rengöringstabletter att köpa i sportbutiker och på apotek.
Det går bra att förvara skyddet torrt och svalt i en ask med ventilationshål.

Boka tid för tandskydd på kliniken

På Min Mun samarbetar vi med duktiga tandtekniker som framställer högkvalitativa sportskydd för aktiva idrottare. Vänta inte med att skaffa dig ett bra tandskydd om du tränar hockey, boxning, kampsport eller någon annan sport där risken för skador är hög.

Boka tid online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56.
Våra telefontider är:
Måndag–torsdag 8.00–17.00
Fredag 8.00–13.00
Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm.
Vi erbjuder modern tandvård utan köer!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00