Tandvårdsrädd

Tandvårdsrädsla, tandläkarskräck eller obehag inför ett tandläkarbesök är mycket vanligt. Det leder också ofta till att man dröjer med att boka in en tandläkartid och att man skäms över sina tänder.

Vi är mycket vana vid att träffa patienter som inte besökt tandläkare på länge, ibland så lång tid som upp emot 30 år. Vi vill förstås försöka hjälpa dig på bästa sätt och göra upp en behandlingsplan som känns bra för dig och du behöver absolut inte skämmas. Tandläkarskräck har inte bara en orsak utan är individuell och det är därför viktigt att anpassa behandlingen efter varje persons förutsättningar.

The wand?

Många patienter som är tandvårdsrädda och lider av tandläkarskräck tycker att bedövningen hos tandläkaren är det värsta av allt. Med ”bedövningspennan” The Wand upplever de flesta en enorm lättnad inför bedövningen.

The Wand är egentligen en datorstyrd tandläkarbedövning. Flödet av bedövningsmedel är beräknat av datorn för att ge en så smärtfri bedövning som möjligt. Bedövningen läggs i ett lugnt och långsamt tempo vilket gör att det känns mycket mindre.

The Wand ser inte heller ut som en spruta. Den är en liten datormaskin med ett handstycke som ser mer ut som en penna och den kan t.o.m prata. Vi använder samma typ av bedövningsmedel och samma mängd som tidigare, men med den nya tekniken är det inte längre så obehagligt.

Första besöket

Det första besöket är naturligtvis mycket viktigt, speciellt om du tycker tandläkarbesök känns obehagliga. Vi vill att du skall känna dig väl omhändertagen redan från den första kontakten då du bokar in din tid. Säg gärna till redan vid detta tillfälle hur du känner det, så försöker vi i möjligaste mån anpassa oss direkt.

När du kommer till praktiken får du träffa Pernilla i receptionen och får ett papper att fylla i. Där skriver du förutom personuppgifter upp om du är allergisk, har några sjukdomar, äter några läkemedel etc. Du kan också specificera vad besöket gäller och om du har några ev besvär från tänderna eller i munnen.

Har du inte varit hos tandläkaren på ett tag pga tandvårdsrädsla, börjar vi alltid med en undersökning. Vi tar innan vi sätter igång reda på exakt vad du upplever som obehagligt och hur dina tidigare tandläkarbesök varit.

När du känner dig redo tar tandsköterskan eller tandläkaren röntgenbilder, vanligtvis 4 st och tandläkaren tittar hur det ser ut i munhålan och hur dina tänder ser ut. Oftast kan vi utföra en undersökning redan första gången, någon enstaka gång kan första besöket bestå av ett samtal istället, där vi går igenom förutsättningarna för fortsatt behandling.

Kom ihåg: en undersökning gör aldrig ont. Har du hål som syns med blotta ögat behöver vi inte peta i dem.

Är det mycket som behöver åtgärdas får du komma tillbaks för att ta röntgenbilder av alla tänder inklusive tandrötterna. Därefter kan man göra ett terapiförslag. Vi diskuterar alltid med dig hur behandlingen skall läggas upp bäst.

Har du tandvärk när du kommer hit första gången är det oftast bäst att åtgärda detta redan vid första besöket. Eftersom det kan finnas så många orsaker till tandvärk kan man inte säga generellt vad som behöver göras vi ett första besök.

Om du vid tidbokningen berättar för receptionisten, på ett ungefär hur det känns, så kan du oftast få ett förslag på vilken behandling som behövs.

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”