Implantat

Implantat är konstgjorda tandrötter som opereras in i käkbenet. De är oftast tillverkade av titan och kan ersätta en enstaka tand (singelimplantat) eller flera tänder och även en hel käke.

Fördelarna med tandimplantat är många. Ett trasigt leende förändrar utseendet och försämrar tuggförmågan, vilket kan leda till att granntänderna skadas eller lossnar. Med ett tandimplantat kan vi erbjuda en permanent lösning (till skillnad från proteser) då implantatet fästs direkt i käkbenet. Det blir lättare att tugga och du behöver inte oroa dig för att tänderna ska lossna. De känns helt enkelt mer som en vanlig tand.

Implantatbehandling

Om du förlorat en tand eller måste operera bort tänder som inte går att rädda kan tandimplantat vara en bra lösning.

För att ersätta en saknad eller skadad tand kan man operera in ett titanimplantat där tanden suttit. Implantatet fungerar som en ny tandrot och växer fast i käkbenet. Ovanpå implantatet fästs en tandkrona. Det går även att ersätta delar av käken med en brokonstruktion.

Använder du helprotes kan vi byta ut den mot en helt ny fastsittande tandrad. Implantatbehandling är en säker metod som vi har lång erfarenhet av på kliniken.
Tillsammans med vår käkkirurg Jan Michael Hirsh planerar vi din behandling noga utifrån röntgenbilder och i samråd med tandtekniker som designar och tillverkar dina nya tandkronor.

Inför behandlingen

Implantatbehandling inleds alltid med en konsultation på kliniken. Hela bettet undersöks grundligt och vi tar röntgenbilder av de områden som ska behandlas, i vissa fall även tredimensionella röntgenbilder för att kartlägga benet, nervbanornas placering och bettrelationen till övriga tänder. Förundersökningen är fundamental för att vi ska kunna åstadkomma ett förutsägbart resultat och rätt behandling utifrån dina förutsättningar. Alternativ behandling presenteras också.

Vi tar hänsyn till din allmänhälsa med eventuella mediciner och tobaksvanor. Inför en operation måste käkbenet vara friskt och utan infektioner. Övriga tänder i bettet kan behöva lagas, rotfyllas eller poleras för att få bort tandsten innan implantatbehandlingen påbörjas.

Implantatkirurgi

Under det kirurgiska ingreppet opereras implantatets titandel (utformad som en skruv) in i benet. Det tar ca en timme beroende på hur omfattande operationen är. Ibland behöver benet runt implantatet förstärkas med artificiellt ben.

Alla nerver i området är helt bedövade men du kan fortfarande känna ett visst tryck och mindre vibrationer då ben är relativt mjukt i förhållande till tandsubstans. Efter ingreppet kan svullnader uppstå och ibland kan det bildas ett blåmärke. Det är bra att ta det lugnt i några dagar.

Insättning av tandkrona eller bro

Du får komma på läkningskontroll efter någon vecka. Vi visar hur du ska hålla rent implantatet och stygnen tas bort. Det kan ta upp till 3 månader för ett implantat att stabiliseras i benet. Under denna läkningsperiod kan du få ersättningständer om så önskas.

För att dina implantat ska fungera bra, och i bästa fall sitta livet ut, så bör de rengöras noga varje dag, precis som en levande tand. Du får träffa våra tandhygienister som visar vilka borstar och hjälpmedel som fungerar bäst. Vi tar regelbundet röntgenbilder och följer upp hur du och din mun mår på undersökningar 1-2 ggr/år. Implantatbehandling är en säker och väl beprövad metod för att återskapa tänder som gått förlorade.

Eftervård

Ovanpå titanimplantatet fästs en naturtrogen krona eller bro som utgör tandens synliga del. Vi tar avtryck för att göra gipsmodeller eller scannar munnen med en digitalscanner inför tandteknikerns del av jobbet. För att konstruera en ny tandkrona använder teknikern keramiska material som med rätt design får kronan att efterlikna dina egna tänder.

Efter 1 – 2 veckor är tänderna klara för en första provning. Flera tänder och större broar (eller helkäkar) kräver oftast provning av vaxmodeller för att fastställa form och utseende innan de godkänns för framställning.

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm.
Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade inom allmäntandvård. Boka tid för en konsultation online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56. Våra telefontider är: Måndag – torsdag 8:00 – 17:00

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00