Vilken tandblekningsmetod skall jag välja?

Vi har mycket lång erfarenhet av tandblekning med ett flertal olika tandblekningspreparat. Bara de senaste 4 åren har ca 800 patienter genomgått någon typ av tandblekning här.

Det finns idag ett flertal tandblekningspreparat på marknaden. För hemma blekning t.ex: Opalescence, Day white och Night white.

För blekning på praktiken t.ex; Zoom, Brilliant smile och Brightsmile .

Det är viktigt att tandblekningspreparatet är CE- godkänt, dvs är testat och håller för EU;s regler. Materialet är då kvalitetstestat och provat.

Zoom tandblekning (tandblekning med uv-ljus)

Zoom tandblekning kom till Sverige för 10 år sedan och vi var då den första kliniken som började använda Zoom tandblekning i Stockholm. Innan dess hade vi under en 2-års period använt Brightsmile tandblekning som är snarlik Zoom men har en annan sammansättning på gelen och en annan typ av ljus i lampan.

Vi tyckte att Zoom tandblekning gav ett något bättre resultat dvs något vitare tänder, och övergick därför till denna metod.

För de allra flesta räcker det med ett behandlingstillfälle med Zoom dvs 4 gånger 15 minuters tandblekning.  Vill man ha riktigt vita tänder kan man kombinera Zoom med tandbleknings skenor som man använder några dagar hemma.  Fördelen med att göra skenor samtidigt med Zoom blekningen är att du kan fräscha upp din tandblekning när du vill genom att använda skenorna en eller några dagar. Blekningsmedel kan man köpa till.

Vi fick för några månader sedan den senaste metoden från Zoom som heter Zoom Advanced Power. Den ger ett ännu ljusare resultat och tandblekningen håller även något längre.

Vill du ha din tandblekning snabbt och effektivt utförd anser vi att Zoom tandblekning är den mest effektiva på marknaden.

För att få ett optimalt resultat av Zoom tandblekning  bör dina tänder  vara friska och putsade innan tandblekningen. Senare forskning har visat att ävenom du inte har nyputsade tänder får du ett bra resultat av blekningen , men vi tycker naturligtvis att du trots detta skall låta en tandläkare eller tandhygienist putsa dina tänder innan tandblekningen. Syftet med tandblekningen är ju att du skall få ett fräscht leende, men är det samtidigt inte friskt och rent känns det ändå inte bra.

För att underhålla din tandblekning på bästa sätt så rekommenderar vi att du går över till en tandkräm som effektivt håller borta nya missfärgningar från dina tänder utan att polera för mycket så att du skadar din emalj. Vanligtvis rekommenderar vi Opalescence tandkräm som är mycket effektiv att hålla dina tänder vita. Den innehåller natrurligtvis fluor för att minska risken för nya karies angrepp också. Tandkrämen är relativt dyr, men den är dryg, smakar gott och är mycket effektiv mot missfärgningar av thé, kaffe, rödvin och annat som missfärgar tänder.

Varje gång vi gör en Zoom tandblekning tar vi före och efterbilder. Det är för att säkerställa reslutatet och kunna göra utvärderingar.

Tandblekning med gelskenor. (hemmablekning)

Innan vi kunde bleka dina tänder med någon form av ljusbehandling gjorde vi alltid tandblekningsskenor för hemma bruk. Metoden är lika effektiv som de snabbare tandbleknings metoderna, men den tar alltså längre tid och du måste utföra den hemma. Vad du kan uppnå med Zoom tandblekning på 60 minuters effektiv blekningstid, får du använda skenorna hemma i mellan 1-2 veckor för att uppnå.

Förutom att skenorna är billigare så  finns det fall då skenorna är ett bättre alternativ än de snabbare metoderna. T.ex vid överkänslighet mot UV-ljus, viss medicinering, osäkerhet inför utfallet av tandblekningen eller om du har kronor eller broar sedan tidigare som inte skall bytas ut och dina egna tänder skall matchas in i färgen.

För närvarande använder vi Day White  tandblekningsgel i skenorna.

Det är viktigt att tandblekningen sker på ett korrekt sätt enligt anvisningarna för produkten samt att skenorna är korrekt utförda och anpassade exakt efter dina tänder. Tandblekningsskenorna skall vara individuellt utprovade för att din tandblekning skall ge ett bra resultat. Gelen får inte läcka ur skenorna och inte heller komma i kontakt med tandköttet.

Vid varje tandbleknig får du noggranna muntliga och skriftliga instruktioner av en tandsköterska eller tandhygienist om hur du skall hantera tandblekningsmaterialet och skenorna. Det är mycket viktigt att föja instruktionerna nogrannt, alla material skiljer sig åt och du skall  känna dig säker på hur du skall utföra din tandblekning korrekt.

Om du vill tar vi foto före och efter din blekning med skenor, men inte som standard. Däremot noterar vi vilken utgångsfärg du har och vilket resultat din tandblekning gett.

Tandblekning med gelskenor. (hemmablekning)

  • Du bör undersöka eller ha undersökt och putsat dina tänder av en tandläkare/tandhygienist inte alltför långt innan tandblekningen.

  • Var noggrann med att du får tillräckligt med information innan tandblekningen. Vilket resultat kan du förvänta dig, vilken tandblekning passar dig bäst? Vilka alternativ finns det? Detta kan välutbildad tandvårdspersonal svara på.

  • Efter Zoom tandblekning rekommenderar vi att du undviker färgad mat och dryck i 48 timmar för att få maximal effekt av tandblekningen! Dvs det är alltså inte lämpligt att göra en tandblekning dagen innan en stor fest eller då du av annan anledning kan vara tvungen att dricka rödvin, äta färgad mat eller bruna såser.

  • En annan anledning att ha marginaler, dvs 48 timmar efter en tandblekning är att den enda kända biverkningen är ilningar i tänderna. Ilningar kan du få av alla på marknaden förekommande tandblekningsmetoder. Vi kan tyvärr inte trots vår långa erfarenhet se vilka patienter som får denna typ av besvär innan vi startar tandblekningen. Vi tycker att det verkar som att yngre patienter och patienter som pressar eller gnisslar tänder är något överrepresenterade vad det gäller ilningar detta har vi dock inga forskningsbelägg för.
    De flesta patienter känner ingenting, men de som får ilningar kan känna av dem upp till 24 timmar efteråt.  De försvinner dock alltid!

  • Ha realistiska förväntningar på din tandblekning. Alla tänder reagerar olika mycket på tandblekning. Vi kan tala om för dig ganska exakt var du hamnar på färgskalan dvs vilket resultat du kan uppnå, men det finns en gräns för hur mycket färgförändring man kan uppnå. När den gränsen är nådd händer inget mer hur mycket man än fortsätter att bleka sina tänder. De allra vitaste tänder som våra svenska och utländska stjärnor visar upp i filmer och tidningar är inte ett resultat av tandblekning. Det är ett resultat av mycket vita skalfasader och det är något helt annat!
    En tandblekning med gott reultat ger dig ett friskt och fräscht leende. Man ser helt enkelt lite piggare och yngre ut med vitare tänder. Helt kritvita tänder är det fortfarande inte så många patienter som vill ha.

  • Bra att veta är också att resultatet av en tandblekning alltid avtar med tiden. Hur fort det går är lite olika. Dricker du mycket kaffe eller thé, röker eller snusar du? Då går det tillbaks något fortare till ursprungsfärgen. Generellt bör blekningen hålla några år. Vår erfarenhet är att om man blekt tänderna en gång så vill man gärna behålla den nya färgen. För att göra detta kan man använda sig av valfri tandblekningsmetod. Har du tidigare blekt tänderna med Zoom kan du välja samma igen eller använda tandbleknings skenor eller tvärsom. Alternativ kan du naturligtvis använda samma tandblekninsmetod igen. Hur ofta du kan fräscha upp tandblekningen bör du diskutera med tandvårdpersonalen.

Kom ihåg att du alltid är välkommen att ringa oss före, under och efter utförd tandblekning!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00