Amalgamsanering

Sedan 1997 arbetar vi med amalgamsanering och följer ständigt utvecklingen av nya fyllningsmaterial. Våra tandläkare arbetar med de bästa metoderna för att få bort amalgam från tänderna på ett skonsamt och riskfritt sätt. Det innebär att vi använder en så kallad ”clean up” sug och alltid nya borrar.

Hälsorisker med amalgam

Amalgam har länge varit det vanligaste och billigaste materialet för lagning av trasiga tänder. Sedan 2009 är det dock förbjudet i Sverige att använda amalgam, då det innehåller kvicksilver. Kvicksilver är inte bara dåligt för hälsan utan också för miljön.

Många väljer av estetiska skäl att byta ut amalgam mot andra fyllningsmaterial som ger tänderna ett mer naturnära utseende. Andra kan bland annat uppleva allergibesvär, muskelvärk, huvudvärk och kronisk trötthet.

Hur vi arbetar med amalgamsanering

Fyllningen är uppdelad så att den kan tas bort med så lite borrning som möjligt. För större amalgamfyllningar som ska bytas rekommenderar vi keramiska ersättningar. I vissa fall använder vi också väl beprövade kompositmaterial.

Tandläkare Elisabeth Björkman är en av de tandläkare som arbetat längst med amalgamsanering i Sverige.

Behöver du ersätta gamla amalgamfyllningar?

Har du fått tänderna lagade före 2009 är det fullt möjligt att du har amalgam som bör ersättas med biologiska fyllningsmaterial. Är du osäker kan du självklart kontakta oss eller boka tid för en undersökning på kliniken.

Vad kostar det att få bort amalgam från tänderna?

Kostnaden för en amalgamsanering beror på vilket material som används för att ersätta amalgamet i tänderna. För kompositfyllningar är kostnaden 2 500 kr per tand. För keramiska ersättningar är kostnaden 6 200 kr per tand. Övriga åtgärder följer vår prislista.

Kontakta oss för mer information

På Min Mun har vi arbetat med amalgamsanering i närmare 30 år. Våra tandläkare tillämpar moderna metoder som innebär att man borrar så lite som möjligt i tänderna.

Vill du få reda på om du har gamla amalgamfyllningar som behöver bytas ut? Boka tid online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56.

Våra telefontider är:
Måndag–torsdag 8.00–17.00
Fredag 8.00–13.00
Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm.
Min Mun erbjuder modern tandvård utan köer!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00