Tandlossning

Tandlossning eller parodontit är ett vanligt problem som gör att tänderna lossnar från käkbenet. Tandsten, karies, tandköttsinflammation och intensiv rökning är alla faktorer som kan orsaka eller påskynda sjukdomsförloppet. Genom att upptäcka symptomen i ett tidigt skede går det att bromsa sjukdomen och förhindra framtida besvär.

Orsaker till tandlossning

Tandlossning orsakas av tandköttsinflammation (gingivit) som ger ett svullet och lättblödande tandkött. Den bakomliggande orsaken till tandköttsinflammation är bakteriebeläggningar som gradvis bryter ned tandköttsvävnaden och ger upphov till infektion.

En dålig munhygien är ofta orsaken till att tandköttsinflammation uppstår. Bakterier samlas runt tanden och börjar tränga in i tandköttsfickorna. Rökning och snusning ökar risken för tandköttsinflammation och bidrar till att påskynda sjukdomsförloppet som med tiden kan utvecklas till tandlossning. Parodontit är mer svårbehandlat än gingivit men går att bota om det upptäcks i ett tidigt skede.

Behandling vid tandlossning

Det är viktigt att upptäcka tandlossning så tidigt som möjligt. Om du har ett blödande tandkött kan detta vara ett första tecken på tandlossning. Vid pågående tandlossning finns det fickor på över 4 mm runt tänderna och dessa fickor måste behandlas av en tandhygienist.

Ett besök brukar räcka för att få tänderna spolade och putsade från plack och tandsten som orsakat inflammationen. Samtidigt ger tandhygienisten råd och tips kring hur du själv kan fortsätta hålla rent själv i munnen på bästa sätt. Med en god munhygien läker inflammationen ut inom 1-3 veckor.

I en djupare inflammerad ficka fastnar nya bakterier och tandsten som inte går att få bort med tandborste eller tandtråd. Tandhygienisten måste då gå ner i fickan med ett särskilt instrument för att avlägsna bakterierna. Detta sker under bedövning och innebär ingen smärta för patienten.
Om inflammationen i tandköttet inte behandlas finns det en risk att man så småningom drabbas av tandlossning. Svårare former av tandköttsinflammation med nedbrytning av käkbenet (parodontit) kan behövas opereras. Detta görs av vår specialisttandläkare.

En första diagnos

Under en vanlig tandläkarundersökning mäts tandköttsfickorna och vi kontrollerar också tändernas fäste med hjälp av röntgenbilder. Detta sker i samarbete mellan tandläkare och tandhygienist. Om tandköttsfickorna bedöms vara djupare än 3-4 mm kan det bli aktuellt med behandling.

Egenvård och regelbundna tandläkarbesök

Oavsett om du lider av tandköttsinflammation eller har friska tänder är det viktigt att ta hand om munhälsan för att undvika framtida bakteriebeläggningar. Med en god egenvård och årliga kontroller hos tandläkare eller tandhygienist går det att effektivt förebygga tandsjukdomar.

Har du fått behandling mot tandlossning och börjar slarva med munhygienen så kommer sjukdomen med all sannolikhet tillbaka. En utläkning av tandköttsinflammation är alltså helt beroende av din egenvård hemma. Borsta tänderna två gånger per dag i minst två minuter och använd tandtråd eller mellanrumsborste/tandsticka dagligen.

Boka tid för en undersökning

På Min Mun tandvårdsklinik arbetar tandläkare och tandhygienister med många års erfarenhet av tandlossning och tandköttssjukdomar. Blöder du ofta från tandköttet eller märker att dina tänder känns lösa är det viktigt att uppsöka vård. Vi hjälper dig att behandla symptomen och ger dig vägledning kring hur du bäst sköter om dina tänder.

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm.
Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade inom allmäntandvård. Boka tid för en konsultation online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08 611 30 56.

Våra telefontider är:
Måndag – torsdag 8:00 – 17:00
Fredag – 8:00 – 13:00

Vi erbjuder en modern tandvård utan köer!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00