Project Description

Tandlossning

Tandlossning orsakas av plack och tandsten som bryter ned tandköttsvävnaden och käkbenet. Gingivit (tandköttsinflammation), ger rött, svullet och lättblödande tandkött.

Gingivit och mindre fickor kan lätt åtgärdas genom återkommande besök hos vår tandhygienist, som tar bort tandsten, putsar, informerar och instruerar. Parodontit, inflammation i tandköttet med bennedbrytning har samma symptom som gingivit fastän värre och behöver ibland opereras. Detta görs av vår specialist.

Det är viktigt att upptäcka tandlossning så tidigt som möjligt, detta ger en bättre prognos för utläkning. Grav tandlossning kräver mycket och långvarig behandling hos både tandhygienist och specialister på tandlossning.

Om du har ett blödande tandkött så är det tecken på en inflammation (gingivit), som kommer sig av att bakterier legat för länge runt tanden. Detta kan vara första tecknet på tandlossning. I detta stadium räcker det oftast att tandhygienisten gör ordentligt rent och att du får information om hur du skall fortsätta hålla rent själv i munnen på bästa sätt. Med en bättre munhygien läker inflammationen oftast ut på någon till några veckor. Börjar du slarva med munhygienen så kommer den tillbaka.  En utläkning är alltså helt beroende av din egenvård hemma. Noggrann tandborstning 2 gånger per dag i minst 2 minuter samt användinga av tandtråd eller mellantrumstandborste/tandstickor dagligen. Tandhygienisten visar dig vad du skall använda och hur du skall använda dina hjälpmedel. Denna typ av behandling dvs putsen hos tandhygienisten är smärtfri.

Om du röker eller snusar kan det vara svårare att upptäcka tandlossning då de första tecknen på detta, blödande tandkött, maskeras av de kärlsammandragande substanserna i nikotinet.

Under graviditet får många också ett lättblödande tandkött. Detta har inte med bakterierna i munnen att göra utan med hormonomställningen i kroppen.

Får inflammationen i tandköttet stå obehandlad får man så småningom parodontit dvs tandlossning. Hur snabbt det går från lättbehandlad inflammation till tandlossning är individuellt och beror på munhygienvanor och känslighet för bakterierna som orsakar tandlossning. Vanligtvis tar det många år men stress, sjukdom och känslighet för bakterierna kan tyvärr skynda på processen.

Diagnosen tandlossning ställs med hjälp av röntgen bilder, mätning av fickor runt tänderna och ev rörlighet i tänderna. Detta gör vi i samarbete mellan tandläkare och tandhygienist. Vid pågående tandlossning finns det fickor på över 4 mm  runt tänderna och dessa fickor måste behandlas av tandhygienist. I en djupare ficka fastnar nya bakterier och tandsten vilket du som patient inte kan få bort med vare sig tandborste eller tandtråd. Tandhygienisten måste gå ner i fickan med sina tunna instrument och avlägsna bakterierna för att fickan skall kunna läka ut. Finns det fickor så är de inflammerade och denna typ av behandling hos tandhygienisten görs många gånger under bedövning. Vid tandlossning har benet som tanden sitter fästad i börjat av påverkas. Bennivån sjunker sakta runt tanden vilket gör att tänderna kan börja sitta löst. Det kan också bildas större mellanrum mellan tänderna och de kan ibland se längre ut.

Grav tandlossning som inte läker ut behandlas vanligtvis med operation hos specialist. Mycket djupa fickor upp till ca  10 mm kan förekomma och det kan vara svårt att få helt rent i botten på dessa. En liten bit av tandköttet fälls upp vid operationen för att komma åt botten på fickan och göra rent ordentligt. Detta görs under vanlig bedövning och känns inte alls. Ibland lägger man dit någon typ av benersättningsmedel för att få en bra läkning. Även efter operation är en utläkning bara möjlig om patienten själv klarar av att hålla riktigt rent i munnen.

Behandlingar

Boka gratis estetisk konsultation

Boka nu

Telefon: 08-611 30 56

GRATIS ESTETISK KONSULTATION

Skalfasader, tandblekning, tandreglering; Invisalign och Inman Aligner.

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00

BOKA TID HÄR