Skalfasader

Skalfasader används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att korrigera en ojämn tandrad. Inför en behandling kan du boka en gratis konsultationstid, då vi går igenom olika behandlingsalternativ och du får en preliminär kostnadsberäkning.

Skalfasader görs i olika typer av porslin i samarbete med vår duktiga tekniker som också arbetar i Stockholm. Porslinsfasaderna är mycket tunna och cementeras fast på den synliga delen av tanden, ibland så tunna att vi kan cementera fast dem direkt på din egen emalj utan att behöva borra. Skalfasader håller länge, ser otroligt naturliga ut och orsakar väldigt liten åverkan på tanden.

Är skalfasader något för dig?

Skalfasader är ett alternativ till traditionella kronor. Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan och i  många fall knappt behöver borra  i dina tänder. De täcker igen stora mellanrum eller täcker missfärgade tänder. De täcker även missformade tänder och sneda tänder. I dessa fall  är skalfasader ett bra alternativ.

Skalfasader är gjorda så att det  är omöjligt att se att det inte är dina egna riktiga tänder. De missfärgas inte heller av kaffe, thé rödvin etc.

Behandlingsgång

 • Vid första besöket görs en undersökning med röntgenbilder. Vi går igenom dina önskemål om utseende och färg på dina skalfasader. Är det bara en skalfasad som skall göras (t.ex vid avslagen framtand) görs ingen uppvaxning som i punkt 2.

 • Vi tar avtryck av dina tänder och skickar till tekniker för att göra en s.k waxup. Med utgångspunkt från dina önskemål vaxar teknikern upp dina nya skalfasader och gör en skena för tillverkning av provisorier som du får när vi preparerat dina tänder och väntar på dina riktiga skalfasader.

 • Kontroll av uppvaxningen som  teknikern gjort. Vi kan börja preparera dina tänder och ta nya avtryck om du känner dig nöjd med teknikerns förslag. Du får bedövning och en mindre prepaparation av dina tänder utförs. Nytt avtryck och så får du provisorium som ser ut som dina färdiga skalfasader senare kommer att göra. Fördelen med en waxup är att du får se hur skalfasaderna kommer att se ut i formen och att vi kan korrigera i provisorierna om det är något som inte känns riktigt bra. Detta för att skalfasaderna sedan skall vara  helt perfekta direkt när vi sätter dit dem.

 • Det är dags att prova och cementera fast dina nya skalfasader. Fortfarande kan vi korrigera färg och form om det behövs. För det mesta ser det mycket bra ut och skalfasaderna cementeras fast. Detta görs vanligtvis också under bedövning då tänderna kan vara lite känsliga när provisorierna tas bort.

 • Kontrolltid för att se att skalfasaderna fungerar som tänkt och nya foton tas av ditt nya leende. Avtryck för bettskena görs ofta här, speciellt om vi gjort flera skalfasader är detta viktigt för att de skall hålla så bra som möjligt.

 • Utlämning av bettskena och ytterligare kontroll av skalfasader.

Tänk på detta!

Om du funderar över en behandling med skalfasader så finns det några viktiga punkter att fundera över innan du påbörjar din behandling;

 • Skalfasader är en permanent behandling. Eftersom en liten del av emaljen på tanden borras bort är behandlingen inte reversibel.

 • Du bör ta bedövning under behandlingen. Detta för att vi skall kunna behandla dig absolut smärtfritt.

 • Skalfasader är starka. Skalfasader tål tuggtryck mycket bra, mindre bra drag och slitningar. Därför är det precis som med dina egna tänder så att patienter med skalfasader skall undvika att överbelasta sina skalfasader genom att t.ex  knäcka nötter, öppna kapsyler, bita i hårda kärnor etc.

 • Vid flera skalfasader utförda i samma käke rekommenderar vi alltid att låta tillverka och använda en bettskena för att få maximal hållbarhet på dina nya skalfasader.

 • Hur länge fasaderna håller beror inte bara på materialet utan också på att du sköter dina tänder noggrannt.

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00