Dålig andedräkt

Tänk på din andedräkt, andra gör det!

Dålig andedräkt (eller halitos) är ofta ett tecken på att man bör besöka sin tandhygienist för att få bort bakterierna som orsakar problemet. Plack och tandsten kan sätta sig på och mellan tänderna om man inte är noga med sin munhygien. Bakterier som får vistas för länge i munnen ger upphov till dålig andedräkt.

Bakomliggande orsaker till dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan ha sitt ursprung i magen eller tänderna. En stressad mage kan börja utveckla gastrointestinala besvär som på sikt får sitt uttryck i dålig andedräkt. Kommer lukten från tänderna beror det vanligtvis på bakteriebeläggningar runt tänderna, i tandköttsfickorna eller på tungan.
Förutom plack och tandsten finns det andra sjukdomar av svårare grad som kan orsaka dålig andedräkt. Tandköttsinflammation och tandlossning gör det lättare för bakterier att orsaka infektion och dålig andedräkt. Halssjukdomar som t.ex. halsfluss och bihåleinflammation kan också ge dålig andedräkt, samt vissa mediciner som rubbar salivutsöndringen i munnen. Bakterier trivs extra bra i en torr mun.

Behandling

Om den bakomliggande orsaken är bakteriebeläggningar är det viktigt att boka tid hos tandläkare eller tandhygienist för att få bort placket från tänderna. Obehandlad plack och tandsten kan leda till hål i tänderna och ett infekterat tandkött. Dålig andedräkt kan även vara ett tecken på gingivit eller tandköttsinflammation som kräver en helt annan typ av behandling.

Muntorrhet är ett vanligt besvär som kan ge upphov till långvarig dålig andedräkt. En otillräcklig salivtillförsel gör det lättare för skadliga bakterier att få fäste på tunga och tänder. Muntorrhet går att behandla hemma med salivstimulerande medel, sugtabletter och sockerfria fluortuggummi som stimulerar salivutsöndringen och motverkar dålig andedräkt. Vid svår muntorrhet bör du kontakta tandläkare för att få en individuell utvärdering av din situation.

Egenvård

Det finns mycket som du själv kan göra för att undvika dålig andedräkt. Oftast uppstår otrevliga odörer i munnen på grund av bristfälliga rutiner i munhygienen. Det är viktigt att munnen hålls ren från bakterier. Borsta tänderna morgon och kväll (eller efter varje måltid), gärna med tandborste och mellanrumsborste eller tandtråd/tandsticka.

Misstänker du att lukten kommer från tungan finns det tungskrapor att köpa på apoteket som effektivt skrapar bort bakterierna. För en friskare andedräkt kan du skölja ur munnen med fluorbaserad munskölj ett par gånger i veckan.

Att dricka ordentligt med vatten förlänger känslan av friskhet i munnen. Det hjälper också till att hålla salivproduktionen på topp och du undviker torra munslemhinnor. Tänk på vad du äter och dricker. Mat som innehåller starka kryddor och lök i alla dess varianter kan orsaka dålig andedräkt. Även kaffe, te och alkohol kan ge dig en sur andedräkt.

Tobak i allmänhet och cigaretter eller snus i synnerhet kan göra att det luktar mindre fräscht i munnen. Det påverkar också hela din munhälsa genom att missfärga tänderna och öka risken för att du utvecklar en tandköttssjukdom.

Boka en tid hos oss

Att veta när det är dags att uppsöka vård kan kännas klurigt för många. Om du lider av dålig andedräkt sedan en tid tillbaka är det en bra idé att boka tid hos tandläkaren. Vi utför en grundlig undersökning av din mun och tar fram en behandlingsplan som möter dina behov och förutsättningar.
Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm.

Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor är alla välutbildade inom allmäntandvård. Boka tid för en konsultation online eller genom att ringa direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56. Våra telefontider är:

Måndag – torsdag 8:00 – 17:00
Fredag – 8:00 – 13:00
Vi erbjuder en modern tandvård utan köer!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00