Tandgnissling-tandpressning

Tandgnissling är oftast inget man märker av själv. Du kanske vaknar på morgonen med huvudvärk eller känner dig trött och spänd i käkarna. Detta kan eventuellt vara tecken på att du gnisslar tänder. Lyckligtvis finns det hjälp att få hos oss.

Orsaker till tandgnissling

Att gnissla tänder är väldigt vanligt och kan uppstå i samband med stress eller sjukdom. Det sker framför allt i sömnen, vilket gör det svårt för en själv att upptäcka. Oftast är det tandläkaren som märker om tänderna är väldigt slitna. Efter en tid kommer du själv att märka att framtänderna och hörntänderna ser ovanligt nötta ut. Andra vanliga symptom är:

  • Trötthet i käkmusklerna
  • Svårt att gapa
  • Det gör ont när du tuggar
  • Huvudvärk, främst i panna och tinningar
  • Smärta och/eller ilningar i tänderna
  • Sprickor på tandemaljen

Går det att bota tandgnissling?

Tandgnissling kan avhjälpas med en bettskena som man sover med på natten. Bettskenor tillverkas av mjuk eller hård plast som formgjuts efter patientens tandavtryck. Skenan fästs på tänderna i överkäken och har som funktion att skydda tänderna från slitage, samtidigt som den avbelastar käkmusklerna.

Fortsätter problemen kan det hjälpa med viss bettinslipning. Vid bettfel eller ojämnheter på tänderna ökar belastningen på käkleder och muskler. Vi kan då justera bettet genom att slipa på tänderna eller bygga upp en trasig tand.

Slit inte dina tänder i onödan

På Min Mun arbetar engagerade tandläkare med många års erfarenhet av allmäntandvård och förebyggande tandvård. Vaknar du ofta med huvudvärk eller ont i käkar och tänder kan det vara läge att boka tid för en undersökning. Tandgnissel kan på sikt orsaka sprickor och emaljskador på tänderna. Därför är det viktigt att få hjälp snabbt. Vi behandlar dina symptom och ger råd kring hur du bäst sköter din munhygien.

Kliniken har öppet som vanligt och kan även ta emot nya patienter. Vi finns på Birger Jarlsgatan 8 i centrala Stockholm.
Boka tid online eller genom att ringa direkt till oss på telefonnummer 08 611 30 56. Våra telefontider är:

Måndag – torsdag 8:00 – 17:00
Fredag – 8:00 – 13:00

Vi erbjuder en modern tandvård utan köer. Välkommen in!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00