Partiella proteser

För många patienter är en protes den bästa lösningen för att ersätta förlorade tänder. Delproteser hålls på plats med hjälp av små klamrar som fäster mot de egna kvarvarande tänderna i käken.

Med partiella proteser kan vi hjälpa patienter med en svårt försämrad tuggförmåga. Det hindrar också läppar och kinder från att sjunka in. Normalt så kostar en partiell protes avsevärt mindre än ett tandimplantat.

Vad är en partiell protes?

För patienter som förlorat en eller flera tänder kan en avtagbar tandersättning vara ett fullgott (och billigare) alternativ till en brygga. Partiella proteser ersätter enstaka tänder och till skillnad från ett implantat kan du fritt plocka ut protesen för rengöring eller när du ska sova.

Proteser tillverkas oftast i akrylbaserad plast men det finns även varianter som är gjorda av biokompatibelt material eller polyvinylklorid för patienter med allergibesvär.

Delprotes eller helprotes?

Gemensamt för del- och helproteser är att båda är fullt avtagbara och måste rengöras varje dag. Skillnaden mellan en helprotes och en partiell protes är att den förra täcker upp en hel tandrad och fästs på ett annorlunda sätt än en partiell protes. En helprotes håller sig på plats med hjälp av dina kindmuskler (underkäke) och gomme (överkäke) medan en delprotes får stöd från intilliggande tänder.

Patienter som förlorat alla sina tänder i över- eller underkäken kan få en helt ny uppsättning tänder tack vare modern tandprotetik. Om tandlossningen orsakats av sjukdom är det viktigt att vänta med att sätta in en protes tills såren hunnit läka och det inte längre finns någon risk för inflammation i tandköttet.

En delprotes (partiell protes) ersätter bara delar av en tandrad och är ett bra alternativ när det fortfarande finns friska tänder kvar i munnen som kan användas som stöd för att fästa protesen med metallklamrar.

Protes eller implantat?

Tandproteser är ett bra alternativ när det av någon anledning inte går att fästa implantat i käkbenet. Ibland är det patienten själv som väljer protes istället för tandimplantat. Det kan handla om en ren kostnadsfråga (implantat är dyrare) eller att man helt enkelt vill välja själv när och hur man använder sina löständer.

För äldre och/eller sjuka patienter som har svårt att sköta sin egen munhygien kan det också vara lättare med en protes. Dessa kan också användas som en temporär lösning medan patienten väntar på sitt implantat.

Så går behandlingen till

Proteser tillverkas efter patientens egen käke och kräver vissa förberedelser. Vid första besöket gör man en grundlig undersökning för att bedöma vilken typ av protes som lämpar sig bäst. Därefter görs en avgjutning av käken som skickas till ett tandtekniskt laboratorium för framställning av protesen. Det brukar inte ta mer än någon vecka att färdigställa protesen och skicka den tillbaka till kliniken för provning och justering.

Det kan hända att du får komma på återbesök om protesen inte sitter som den ska eller skaver mot tänder och tandkött. En välfungerande protes kan hålla i många år så länge du sköter den på rätt sätt.

Skötsel av protes

Att hålla protesen ren och fin är minst lika viktigt som att sköta den övriga munhygienen. Skölj protesen efter varje måltid. Minst en gång om dagen bör den rengöras ordentligt med tandborste och tandkräm. Använd en mjuk variant eller en specialanpassad protestandborste. Borsta med en skonsam tandkräm eller oparfymerad tvål.

Det går också att blöta tänderna under natten i ett glas vatten med protesrengöringstablett. Bakteriebeläggningar kan sätta sig lika lätt på löständer som på dina naturliga tänder. Därför är det viktigt att ta hand om protesen på rätt sätt.

Är du osäker på vilka produkter som fungerar bäst för din tandprotes? Våra tandläkare och tandhygienister ger gärna tips kring hur du bäst tar hand om din mun och dina tänder.

Boka tid för en konsultation

Vi erbjuder partiella proteser på vår allmäntandvårdsklinik i Stockholm. Boka tid för en undersökning via vårt webbformulär eller ring direkt till kliniken på telefonnummer 08-611 30 56. Ange gärna vilken typ av protes du är intresserad av.

Tandersättning med protes ingår i högkostnadsskyddet. Det innebär att behandlingar som överstiger 3000 kronor i referenspris ger ett avdrag på mellan 50 – 85 %.

Våra tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor har flera års erfarenhet inom allmäntandvård. Vi erbjuder en modern tandvård utan köer.

Behöver du hjälp med att boka en tid eller vill veta mer om våra behandlingar inom området oral protetik?

Ta kontakt direkt eller lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig snarast möjligt.
Varmt välkommen till vår klinik på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm!

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00