Kompositefyllningar

Kompositfyllningar

Komposit är ett behandlingsmaterial som används vid lagningar av hål och för att ersätta amalgamfyllningar i tänderna. Vi använder många olika typer av kompositmaterial beroende på fyllningens storlek och placering. Små hål kräver oftast ingen krona och då är kompositfyllningar en bra lösning. Materialet finns i olika vita nyanser och bondas till tanden för att åstadkomma ett naturligt resultat.

Kompositfyllning vid kariesbehandling

Komposit är numera en av de vanligaste fyllningsmaterialen som används vid kariesbehandling. Materialet består av flera olika ämnen, dock i huvudsak plast. Vid lagning av mindre hål, sprickor och ojämnheter på tänderna är komposit ett effektivt ersättningsmaterial för skadad eller förlorad tandsubstans. Själva plastmassan har en vit färg och ger ett jämnt och fint resultat som knappt syns på den lagade tanden.

Kompositfyllningar kan användas på alla tänderna i munnen och är för många tandläkare ett förstahandsval vid behandling av karies. Det är ett hållbart och helt giftfritt material som även kan användas vid ersättning av andra fyllningar – som t.ex. silver, guld och amalgam.

Kompositfyllning vid amalgamsanering

Kompositfyllningar används sedan flera år tillbaka för att ersätta amalgam på tänderna. Amalgam användes fram tills på 80-talet som material vid behandling av hål men är sedan 2009 förbjudet i Sverige då det innehåller kvicksilver som både är skadligt för hälsan och miljön. Kvicksilver utsöndras i varierande mängd från amalgamfyllningarna när du tuggar mat, gnisslar tänder eller när det uppstår sprickor på den lagade tanden, vilket kan orsaka cellskador och andra hälsobesvär.

Amalgamsanering är en behandling som går ut på att avlägsna alla fyllningar med amalgam och ersätta dessa med tryggare kompositmaterial som fäster bättre på tandytan och ger ett mer naturtroget resultat.

Vill du byta ut dina amalgamfyllningar? Hos oss kan du få hjälp med att få bort allt amalgam från tänderna. Vi ersätter dina gamla fyllningar med kompositmaterial av god kvalitet. Boka tid för en konsultation per telefon eller online. Tillsammans går vi igenom dina behov och tar fram en behandlingsplan som passar dina förutsättningar.

Andra behandlingar med kompositfyllning

Det kan finnas flera orsaker till att dina tänder behöver en kompositfyllning. Det vanligaste skälet är kariessjukdom men även sprickor och missfärgade tänder kan behandlas med kompositmaterial.

Inom kosmetisk tandvård används kompositfyllningar för att fylla gluggar och bygga på trasiga tänder. Hela kronor eller fasader kan också byggas upp i kompositmaterial.

Fördelar med kompositfyllning

  • Mycket slitstarkt
  • Ger ett naturligt utseende
  • Ett giftfritt material
  • Fäster bra på tänderna
  • Kan enkelt ersättas med ett nytt kompositlager vid behov
  • En billigare behandlingsmetod

Hur länge håller en kompositfyllning?

Hållbarheten på dina kompositfyllningar kan variera beroende på din munhälsa och storleken på fyllningen. En korrekt fyllningsterapeutisk behandling är ofta en garanti för att du kan ha samma fyllning i många år. Regelbundna kontroller och en god munhygien förlänger såklart fyllningens hållbarhet.

Med tiden kan kompositfyllningar utsättas för bakteriebeläggningar såsom plack och tandsten (därför är det så viktigt att upprätthålla en god munhälsa). Missfärgningar kan även uppstå från rökning, kaffe, te, vin och andra livsmedel med starka färgämnen. Fyllningar i kindtänderna slits snabbare än fyllningar i framtänderna på grund av ett starkare tuggtryck. Att byta ut gamla, slitna eller trasiga kompositfyllningar är dock ett förhållandevis okomplicerat och smärtfritt ingrepp.

Boka en tid hos oss

Varmt välkommen att boka en tid hos oss på Min Mun, en modern och centralt belägen klinik för allmän och estetisk tandvård i Stockholm (Östermalm). Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter.

Boka tid online eller ring till oss på telefon 08 – 611 30 56.

”Åh vad skönt! I den här tandläkarstolen kommer jag att somna!”
”Man känner sig alltid så väl omhändertagen här!”

”Det kändes inte att du la bedövning”

”Vilken hemtrevlig praktik”

”Imponerande med denna högteknologiska utrustning, det varken känns (eller hörs) att laga tänderna ju!”
”Vad bra ni är på att passa tiderna”

”Jag har känt mig så trygg under hela behandlingen hos er.”

Boka en tid hos oss

Vi har öppet som vanligt och kan även ta emot nya och akuta patienter. Varmt välkommen att boka tid, vi tar gärna emot både nya och gamla patienter.

Telefontider
mån. – tor. 8:00 – 17:00
fre. 8:00 – 13:00